Er is slechts één ding erger dan UGGS en dat zijn vieze, verlepte UGGS. Begrijp me niet verkeerd, zo’n 4 jaar geleden kocht ik mijn eerste paar UGG schoenen en onlangs heb ik nog een nieuw paar besteld tijdens de uitverkoop van Vente Exclusive, dus ik ben guilty, maar een schoonmaak beurt op z’n tijd is echt een must!

IMG_7611

Mijn eerste paar UGGS zijn de zwarte Classic Short laarzen. Classy zou ik ze niet noemen, eerder een paar uit de kluiten gewassen sloffen, maar: comfort over class! Heel eerlijk, als je mijn kleding kast bekijkt weet je dat dit absoluut niet altijd op gaat, want daarvoor heb ik te veel torenhoge pumps die mijn tenen afknellen en te strakke taille rokken, maar voor UGGS maak ik toch echt een uitzondering. Ze zijn zo lekker warm dat je er beter maar niet aan kunt beginnen, want anders koop je net als ik nog een paar en dan wil je er liever niet over nadenken hoe veel geld je ondertussen hebt uitgegeven aan dit speciale soort schoeisel.

Want zeg nu eerlijk, als iemand mij vraagt ‘Zou jij schoenen kopen voor tweehonderd kei harde euro’s?’ dan zou ik antwoorden ‘Alleen als ze echt heel mooi zijn!’. Kijk, en daar val ik door de mand. Ondanks dat ik zowel mijn eerste paar als het paar dat ik onlangs aanschafte (donkerbruine UGG Sequoia’s) met fikse korting wist te bemachtigen weet ik wel zeker dat ze tot de meest kostbare schoenen behoren in mijn collectie. Auch!

IMG_7576

Maar, bedenk je wel dat ik mijn eerste paar na vier jaar alsnog erg vaak draag in de herfst en wintermaanden (lees: de eerste twee jaar dagelijks) en ze zijn nog steeds niet versleten! Ze vallen niet uit elkaar en het suède is niet afgeschaafd, dus dat zegt wel wat over de kwaliteit. Vies worden ze natuurlijk wel, maar daar valt wat aan te doen. Wat? Gebruik de UGG Australia – sheepskin care kit!

IMG_7577

De kit kost dertig euro (alsof je nog niet genoeg hebt uitgegeven?!), maar ik zal maar meteen erbij zeggen dat het ook gewoon echt werkt. Bam. Dit spul moet je eigenlijk gewoon meteen aanschaffen wanneer je nieuwe (suède) UGGS koopt. Het setje bevat een cleaner & conditioner, de protector spray, de freshener spray en een suède borsteltje met een gummetje eraan om snel een vlekje mee weg te poetsen.

Ik had het setje nooit zelf besteld als ik niet zeker wist dat het zou werken, want daar ben ik te pinnig voor, maar ik heb het vorig jaar een keer mogen testen van een lieve vriendin en ze zagen er weer uit als nieuw. En geloof me, ik was in staat ze in de prullenbak te gooien, want ik had er iets overheen laten vallen wat een gigantische vlek veroorzaakte, niet normaal. Kijk, en dan is dertig euro wel weer te overzien, als je weet dat je schoentjes er dan weer een jaar tegenaan kunnen (afhankelijk van hoe grote knoeipoets je bent, natuurlijk).

IMG_7568

Nu is het wel zo dat ik het persoonlijk vooral doe om het borsteltje en de cleaner & conditioner, want de protector spray vind ik vervangbaar (wel echt insprayen hoor, dat is belangrijk!) en de freshener spray gebruik ik persoonlijk niet echt omdat ik zelden met blote voeten in mijn UGGS ga. De cleaner & conditioner doet als je het mij vraagt het echte werk, maar je moet het borsteltje echt hebben om het leer daarna weer op te ruwen, want het is nu eenmaal suède. Het gummetje op de achterkant van het borsteltje is ook super handig voor touch-ups. Helaas kun je het borsteltje dan weer niet apart kopen (wel in een niet-ugg-webshop, maar dan zit er helaas geen gummetje bij), vandaar dat ik toch het setje heb besteld.

IMG_7567

Zo zagen mijn UGGS eruit voor het behandelen. Geen gezicht, natuurlijk.

IMG_7563 IMG_7564

Volgens mij is die ene grote vlek op de schacht van de rechter schoen tandpasta.. Oeps! Dat moet beter kunnen.

Start met het bevochtigen van je UGG met koud, schoon water. Ik houd mijn hand onder de kraan en veeg mijn handen over de schoen, omdat direct onder de kraan misschien iets te nat is. In eerste instantie zie je dat het suède het water afstoot, het blijft er als druppeltjes op liggen, dus ook daarom gebruik ik mijn handen om het suède vochtig te deppen.

IMG_7582

IMG_7584

Vervolgens pak je er een schone spons bij (ik gebruik een schuursponsje, maar dan wel gewoon de zachte kant). Deze maak je vochtig en hierop doe je een beetje cleaner & conditioner. Breng dit spul nooit direct op je schoen aan, dan is het veel te sterk en kun je juist vlekken creëren. Breng ook niet te veel aan op je spons, dat is nergens voor nodig. Je kunt dus echt eeuwen doen met zo’n flesje van 118 ml. Ik denk (en weet eigenlijk wel zeker) dat de spray veel sneller op zal zijn.
Veeg met de zachte kant van de spons over je UGGS. Niet te hard! Ik veeg in plaats van wrijf, zodat ik het suede niet beschadig. Ook veeg ik in één richting. Er staat niet bij dat dat perse moet, maar ik ben liever voorzichtig.

IMG_7587

IMG_7589

Na het zachtjes schoon ‘boenen’ van je schoen spoel je het suède weer af met koud, schoon water. En als je dan toch bezig bent, maak ook even de zijkanten van de zolen schoon, daar zit namelijk stof en zand op waardoor de kleur minder intens is.

IMG_7590

Prop je UGGS vol met kranten en laat ze drogen, maar niet dichtbij een hittebron zoals een verwarming. Geef ze de tijd! De mijne waren de volgende dag gewoon weer droog.

IMG_7591

Je ziet dat de schoen een heel andere structuur heeft gekregen door het wassen; het leer is glad geworden. Dit moeten we weer opborstelen om het weer suède te maken. Doe dit met het borsteltje en veeg in één richting. Let op, op de beschrijving staat ook echt dat dit moet, dus wees niet eigenwijs. De reden waarom dat dit moet is omdat suède twee ‘kleuren’ heeft. Wanneer je met je hand over het suède veegt en daarna de andere kant op wordt het iets lichter of donkerder, dat hoort gewoon bij suède.

IMG_7601

IMG_7602IMG_7603

Op deze foto’s zie je goed het verschil. Op die hierboven is het linker deel van de schoen al behandeld met het borsteltje, maar rechts is het leer nog glad. Op de foto hieronder kun je het verschil zijn tussen een geheel opgeborstelde schoen (links) en voor het opborstelen (rechts).

IMG_7605

Tijdens het borstelen kan het zijn dat er wat pluisjes van de schoen af komen. In principe is dit niet erg, maar ga niet langer door dan nodig, want eigenlijk ben je een stuk leer aan het weg schrapen. Opruwen en daarna de borstel aan de kant leggen, dus.

Nu je de suède structuur weer terug heb geborsteld zie je vast wel dat je UGGS er al weer veel beter uit zien. Mocht er ergens toch nog een klein vlekje zitten (als ze nat zijn zie je de vlekken sowieso niet meer, dus je kunt best een stukje gemist hebben of de vlek is te hardnekkig), dan kun je proberen deze weg te ‘poetsen’ met het gummetje. Deze doet zijn werk verrassend goed! Eventueel weer een klein beetje opruwen met de borstel als dat nodig is.

Sprayen met de protector na de schoonmaakbeurt is een must, want dat zorgt ervoor dat je zo min mogelijk vlekken in je schoenen krijgt. Eigenlijk moet je het sprayen regelmatig bijhouden, zodat je ook daadwerkelijk maar eens per jaar een grote beurt met de cleaner & conditioner hoeft te doen. Zoals ik al zei vind ik de protector wel vervangbaar, volgens mij is deze van UGG echt niet beter dan een normale spray bij de schoenenwinkel. Sterker nog; dit zijn vaak aangedreven spuitbussen die veel zachter nevelen, waardoor je minder snel ‘druppels’ krijgt op je schoenen. De spray van UGG is niet aangedreven, dat vind ik persoonlijk jammer voor het geld, maar het is wel beter voor het milieu.

Voor de finishing touch kun je losse draadjes afknippen, het (platgelopen) bont in je UGGS opborstelen met het borsteltje, en eventueel de freshener spray gebruiken tegen nare luchtjes.

PicMonkey Collage

En zo zien mijn UGGS er toch echt ineens een stuk beter uit. Niet waar?

IMG_7617

IMG_7566

IMG_7621

UGG Australia – sheepskin care kit – €29.95
UGG Australia – sheepskin cleaner & conditioner – €12.95 (hier moet je dan nog wel een suède borsteltje bij bestellen, bijvoorbeeld deze voor €4.50)
De verzending vanuit Engeland is gratis, ook als je alleen de cleaner & conditioner koopt.

IMG_7574

Zo, nu heb je in ieder geval geen vieze, verlepte UGGS meer aan je voeten. Dat is al een hele verbetering! 😉

Liefs, Steffi