Ik kijk wel of het me lukt. Oke, dit gaat me lukken. Of toch niet. Nee, dit wordt ‘m niet mensen.. Maar misschien toch? Wat nu als ik nog dit probeer? Wellicht zo? Ja? Nee? Het zal toch niet? Oh… blijkbaar toch wel.. I did it: Ik ben Cum Laude geslaagd voor mijn Bachelor Econometrics & Operations Research!

i-won-t-keep-calm-i-m-graduating-cum-laude

Lekker toepasselijk bij mij. Kalmte? Dat woord komt niet voor in mijn vocabulaire. Ik ben of die-hard bezig met het behalen van mijn doel, of ik ben gewoon knetter gek en enthousiast wanneer het me dan eindelijk gelukt is.

Wauw. Ik vraag me af hoe veel volgers ik nog heb, aangezien mijn blog vrijwel uitgestorven is de afgelopen maanden, maar het voelt gewoon zo goed om dit even op ‘papier’ te zetten.

Zeven maanden geleden begon het te kriebelen: Cum laude slagen, zat het erin of niet? (klik) Toen ik drie jaar geleden startte met mijn studie was ik zo onzeker als ik maar zijn kon. Ik twijfelde zelfs of ik deze studie aan kon, gezien het feit dat EOR een van de moeilijkste wetenschappelijke studies is. Mijne eerste jaar ging prima. Herkansingen heb ik nooit nodig gehad, maar belachelijk hoge punten haalde ik nou ook weer niet (Oke, ik heb even gecheckt, na jaar 1 stond ik precies 7.5 gemiddeld, maar blijkbaar had ik dat gewoon niet door). Vakken herkansen voor een hoger punt? Die gedachten kwamen destijds niet eens bij me op, want ik was al blij als ik gewoon zou slagen.

Maar vanaf jaar 2 ging ‘ie lekker: uiteindelijk stond ik een 7.83 gemiddeld en dat is natuurlijk aardig dichtbij een 8.0 die voor cum laude zou zorgen.
In januari liet ik jullie weten (klik) dat ik aan de slag was met het herkansen van een eerstejaars vak. Nu lijkt 7.83 so close, maar in de praktijk moet er best nog het een en ander bij wil je dit omhoog weten te krikken. Achten halen is niet voldoende, het moeten minimaal 8.5’en zijn.. In de eerste SML van 2016 (klik) liet ik dan ook weten dat het iets minder soepel verliep dan gehoopt. Ik quote mezelf: “Tot nu toe heb ik twee 8.5′en gehaald en een 6.5 (meh, daar was ik echt niet tevreden over en had een stuk hoger verwacht). Ook heb ik de 6 van een eerstejaars vak opgehaald naar een 7. Dit betekent dat ik mijn gemiddelde met maar liefst (*kuch*) 0.04 omhoog heb gehaald, wat niet zo heel denderend is, dus nu is het nog afwachten welke punten ik haal voor de laatste twee vakken: Philosophy of Science & Statistics en Combinatorial Optimization.” Tja.. Daar sta je dan met een stijging van 0.04 in je gemiddelde. Compleet nutteloos natuurlijk, haha. Op dat moment had ik wel een beetje een dipje en dacht ik niet dat het nog mogelijk zou zijn. Die 6.5 voor Risk Theory viel me alsnog vies tegen. Deze toets herkansen wilde ik graag, maar helaas zou ik daarop zo’n twee tot drie maanden moeten wachten. In die tijd moest ik me natuurlijk al weer gaan focussen op mijn nieuwe vakken en thesis. Toch wist ik er tussendoor nog een eerstejaars vak doorheen te persen en op te hogen van een 6.5 naar een 8.5. Ondanks dat het me niet heel veel meer hoop gaf voor mijn cum laude doel was ik er wel super blij mee. Ik vond het een fijn idee dat ik blijkbaar overduidelijk meer inzicht had gekweekt tijdens mijn studie.

Vooral in het laatste semester van jaar 3 deed ik alsnog erg hard mijn best (dat doe ik nu eenmaal altijd), maar ik ging er gewoon niet vanuit dat mijn doel nog werkelijkheid zou worden. Ook had ik een fase waarin ik tot de conclusie kwam dat plezier en ontspanning ook erg belangrijk is. Ik ging niet minder doen voor mijn studie, maar ik besteedde mijn vrije tijd wel nuttiger en deed echt leuke dingen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook op het Asset | Econometrics actief leden (superhero) weekend geweest (klik) en ik heb daar onwijs veel lol gehad (en dan laat ik die mental break down na het weekend maar even achter wegen, haha, omdat ik daarna ineens door kreeg dat ik een heel weekend niks had gedaan). Ik ben op danskamp geweest en heb mijn demoteam SCREAM aangemoedigd tijdens de finale op het Europees kampioenschap.

IMG_5144

Ik ging op een doordeweekse avond eens naar een vriendin, in plaats van ‘s avonds series kijken. Ik bracht tijd door met mijn broer en al duurt een wandeling langer dan van te voren bedacht, die paar uurtjes zullen ook echt het verschil niet maken. En ik ging naar een baby shower omdat ik daar gewoon heel erg graag bij wilde zijn, en omdat een baby baren natuurlijk een nog groter wonder is dan Cum laude slagen.

FullSizeRender

IMG_6321

Weet je wat het is. Ik ben vaak heel doelgericht en dan denk ik: als ik dit haal, dan ben ik pas echt blij. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Je moet eerst gelukkig zijn en daarmee bereik je je doel sneller en makkelijker. Geluk wat je voelt door het behalen van een doel is maar tijdelijk. Ik ben nu trots op mezelf, maar waarschijnlijk vind ik het volgende week allemaal al weer gewoontjes en stiekem heb ik al weer een nieuw doel voor ogen. Het houdt toch niet op, en dat wil ik ook niet, want ik kan niet stil zitten!

IMG_6559 IMG_6561

De toetsen van het laatste semester vielen wisselend uit. Sommige een stuk beter dan verwacht, anderen weer wat minder. Na de toetsen kon ik kiezen: me vol storten voor de laatste paar weken op mijn thesis, of nog herkansingen gaan doen (zoals bijvoorbeeld Risk Theory om mijn cum laude doel te halen). Uiteindelijk heb ik gekozen voor mijn thesis, omdat ik gewoon erg veel tijd kwijt zou zijn met het ophalen van alle Risk stof, en zelfs dan zou ik niet verzekerd zijn van cum laude slagen (naast een 8 gemiddeld is het ook verplicht minimaal een 8 voor je thesis te halen). Uiteindelijk was dat de beste beslissing die ik ooit kon maken, want uiteindelijk heb ik mijn thesis afgerond met een 9, waarbij mijn thesis begeleidster me vertelde dat ik vooral afgelopen maand heel veel progressie had geboekt. Gezien het feit dat je Bachelor thesis dubbel zo hard mee telt qua ECT’s heeft die 9 me een boost gegeven. Daarnaast hoefde ik nog maar één vak te herkansen (van een 7 naar 8,5), maar omdat ik dit vak nog maar zo kort geleden had afgerond zat alles er nog vers in en heb ik met slechts één dagje extra leren die toets gewoon geownt. Ik moet ook zeggen dat ik echt hele domme, slordige fouten had gemaakt bij die toets. Fouten die gewoon helemaal niet passen bij Steffi-style. Vandaar dat ik voldoende hoop had om anderhalf punt hoger te scoren.

bppEn toen was ik er ineens.. Cum laude! En het enige wat ik extra heb gedaan vergeleken met normaal is drie toetsen herkanst om mijn gemiddelde te verhogen: eentje uit jaar 3 en twee uit jaar 1. That’s it! Wie had dat ooit gedacht. Ik ben er zo blij mee en deze blogpost is gewoon bijna een ode aan mezelf, haha. Als jullie me ondertussen uitkotsen dan is dat ook prima (betekent in ieder geval dat er nog mensen op mijn blog terecht komen, haha), maar ik mag er gewoon zijn! Ik onderschat mezelf altijd en ik kan veel meer dan ik denk. Mijn ergste vijand ben ikzelf. En bij elke overwinning die ik heb word ik steeds meer mezelf de baas. Het is voor het eerst dat ik echt geloof dat ik zelf iets bereikt heb en dat ik het verdiend heb na mijn  harde werk. Ik kan dit. Damn, als ik me ergens voor inzet dan kan ik alles! En jullie ook!

Toch moet je tijdens het behalen van je doel wel keuzes maken en prioriteiten stellen. Ik heb mijn blog op een extreem laag pitje gezet. Voor mij is mijn studie gewoon het aller belangrijkste en uiteindelijk ben ik natuurlijk blij dat ik die keuze heb kunnen maken, want het liefste was ik alles blijven doen. Gelukkig heb ik mijn danslessen wel gewoon doorgezet. Dat moet nu eenmaal, want ik moet geld verdienen om mijn studie te bekostigen, maar ook omdat het gewoon goed voor me is. De laatste maanden ging ik vaak met tegenzin naar mijn werk, maar na vijf minuten was ik alweer vrolijk. Sporten helpt, vrolijke mensen om je heen hebben helpt. Ik had die afleiding gewoon nodig. Waarschijnlijk was ik anders nooit meer mijn huis uit gekomen en had ik ook vrijwel geen lichaamsbeweging meer gehad, iets wat voor mij gewoon de ultieme rust creëert. Sporten, zweten en even helemaal weg zijn, nergens aan denken.

En nu ik dan toch echt klaar ben wil ik weer lekker aan de slag. Met van alles en nog wat. Ik wil relaxed lezen (Delerium boekenreeks), lekker eten, tot laat in de avond borrelen met vrienden en wat langer blijven liggen. Oh, of juist vroeg opstaan, lekker gaan sporten en daarna tintelend in de douche stappen, zodat ik vol energie mijn dag kan beginnen. Of een uur lang kleuren-voor-volwassenen als ik daar zin in heb, ook al is het tijdverspilling. Op YouTube beauty video’s en Sims4 house-building video’s kijken. Zelf huizen bouwen in de Sims4. Ik wil schminken en mijn make-up kast opentrekken en het stof er vanaf halen. Laatst had ik weer eens een keer felle lipstick op en ik kreeg zo veel opmerkingen dat ze dat zo’n tijd gemist hadden bij me, want de laatste maanden was het puur wenkbrauwen en mascara in verband met tijdgebrek. En ik wil bloggen; foto’s en video’s maken en teksten typen. En natuurlijk op vakantie, een weekje met familie en tien dagen naar Gran Canaria. Heerlijk, genieten! In Gran Canaria wil ik sowieso graag weer een lookbook video maken, net zoals ik twee jaar geleden heb gedaan in Cyprus (klik). Morgen ga ik in de Esprit Outlet rondsnuffelen met vriendinnen en vrijdag hopelijk sale-shoppen met mijn moeder. Dit weekend hou ik een slaapfeestje voor al mijn danskindjes van SCREAM, omdat ik ze gewoon gemist heb!
Daarnaast heb ik ook nog wat voorbereidingen die ik moet treffen voor wanneer ik in September start met de Business Analytics & Operations Research Master, omtrent mijn nieuwe functie als lay-outer bij Nekst (quarterly magazine of Asset | Econometrics) en een master thesis. Zoals gezegd blijf ik gewoon niet langdurig blij als ik iets doe voor mezelf. Iets doen voor anderen is veel mooier en geeft veel meer voldoening. Vandaar dat ik bezig ben met iets spannends voor mijn master thesis, waarmee ik wellicht echt iets kan doen voor de mensheid!

Zo, al deze dingen wil ik graag doen in de vakantie, dus ik hoef me vooral niet te vervelen.

Genoeg over mij gepraat, de afgelopen maanden heb ik mijn eigen gezeur wel genoeg aangehoord. How are YOU doin’? Aan het werk? Ook geslaagd en lekker vakantie, of nog even bezig met de laatste toetsen?