Mentha piperita, in de volksmond pepermunt genoemd, is een echte allrounder. Vandaar dat ik het vandaag ga hebben over de veelzijdigheid van munt, want naast een lekker kopje verse muntthee heeft pepermuntaroma nog veel meer positieve werkingen.

De pepermuntplant is een kruising van Mentha aquatica (watermunt) en Mentha spicata (aarmunt). De plant komt uit de lipbloemenfamilie en wordt verbouwd in onder andere Engeland, Frankrijk en China, hij staat in bloei van juli tot en met september.

pepermuntb

bron

Als ik zeg; ‘pepermunt’, dan denk je vast aan de snoepjes of verse muntthee. (of een mojito, haha) Maar juist de olie die uit de pepermunt plant wordt gewonnen is erg veelzijdig. Pepermuntolie is een etherische olie, ook wel vluchtige olie of essentiële olie genoemd.
Tijdens oogsttijd worden worden de stengels van van de plant afgesneden. Een deel van de bladeren kan vers verkocht worden, maar om pepermunt olie te maken worden de stengels en een deel van de bladeren een tijdje met rust gelaten, ze blijven op het land liggen om te drogen. Als dat proces klaar is kan de pepermunt olie uit de gedroogde plant en bladeren gewonnen worden door middel van stoom destillatie. Hierbij worden de gedroogde delen in grote ketels met water gedaan waarin stoom wordt geblazen. Door de warme stoom komt er olie vrij uit de gedroogde delen en de stoom condenseert. Olie drijft op water, dus vanaf dat punt is het relatief makkelijk om de olie van het water te scheiden. De olie is geelgroen van kleur en heeft natuurlijk de welbekende sterke, frisse menthol geur.

foto

Pepermuntolie is een relatief kostbaar, aangezien er veel plantgroen nodig is om slechts een klein beetje olie te produceren. De pepermuntplanten één vierkante meter grond zorgen namelijk slechts voor zo’n drie gram pepermuntolie.

Nu jullie weten hoe olie van de pepermuntplant wordt gewonnen kunnen we naar de positieve werkingen gaan kijken.

i1235bron

Let op: Tijdens zwangerschap en borstvoeding kun je munt beter vermijden (mits het in gerechten verwerkt zit) aangezien baby’s er spijsverteringsproblemen door kunnen krijgen en het de melkproductie kan afremmen. Ook voor kinderen onder de twaalf jaar kun je beter geen etherische pepermuntolie gebruiken. (bron)

Stoom jij wel eens als je verkouden bent? Voeg aan het kokende water dan eens wat pepermunt olie toe, want het is een prima slijm oplosser. Dus, heb je een snotneus, griep of hoestklachten, vul dan een pan met kokend water, voeg druppeltjes van de olie toe en ga een tijdje met een handdoek over je hoofd boven de pan hangen. Adem de stoom in, dit is goed voor de luchtwegen, dus het kan ook verlichting geven bij bronchitis en astma.

Ook bij jeuk is pepermunt een goed hulpmiddel. Meng wat pepermunt- en massageolie en breng het aan op de jeukende plek. Door de tinteling van de menthol zal de bloedstroom daar versterkt worden wat verlichting geeft voor de jeukende huid.

In de zomer heeft de frisse olie een verkoelende werking op de huid. Ook bij migraine klachten kan het inwrijven van de slapen met pepermuntolie voor verlichting zorgen. Let er dan wel op of jouw huid niet overgevoelig is voor de olie.  Uitwendig werkt pepermunt overigens ook ontsmettend.

Naast de bovengenoemde lichamelijke klachten heeft pepermunt ook mentaal invloed op je. Pepermuntolie in een brandertje of een geurkaars kalmeert niet alleen je zenuwstelsel, maar verbetert ook je concentratie en het bevordert je geheugen. Het stimuleert de hersenen en harmoniseert de geest.

Heb je stress en denk je dat daardoor je menstruatie uitblijft? Munt werkt menstruatie opwekkend. Of dit een direct effect is of dat het een bijwerking is van de ontspannende werking van pepermunt olie weet ik niet, maar het zou moeten helpen. Als je dan uiteindelijk ongesteld bent geworden en spijt krijgt van de hulp die pepermunt je bood doordat je bijna dood gaat aan krampen, (Oké, ik overdrijf misschien een beetje, maar zo voelt dat dan op zo’n moment) ook dan schiet pepermuntolie je te hulp, want het werkt namelijk ook krampwerend.

Als laatste schijnt munt ook in positieve zin invloed te hebben op je zelfbeeld. Niet alleen voor mensen die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken, maar ook voor mensen die juist een tikkeltje te groot ego hebben, want de olie zou eigendunk verdrijven. Het werkt dus beide kanten op!

Tip: Muntplantjes kun je heel makkelijk thuis kweken, buiten in de tuin of op het balkon. Houd hierbij rekening dat een muntplant het beste groeit in gedeeltelijke schaduw of in de volle zon. Het is een meerjarige en winterharde plant, dus ook de wintermaanden komt ‘ie wel door. Serena van Beautylab doet het ook, de plantjes geven haar balkonnetje meteen een gezellige uitstraling.

beautylabbron

*Zucht* Had ik dit artikel maar een aantal weken eerder geschreven.. In de afgelopen 7 weken met tentamenstress had ik een extra dosis concentratie wel kunnen gebruiken. Laat staan de bevordering voor het geheugen en de kalmerende eigenschappen. Oh, en het ophemelen van mijn ego had ook veel stress kunnen verhelpen.

Liefs, Steffi

Informatiebron: Beauty Wellness Magazine